Mount Everest's extreme altitude (8,848 m), cold (−40°C to −60°C at summit), and hypoxia (⅓ sea-level O₂) exclude almost all birds. Only a handful of specialists inhabit the lower slopes and valleys (below ~6,500 m).
| Species | Scientific Name | Elevation Range | Adaptations |
|---|---|---|---|
| Himalayan Snowcock | Tetraogallus himalayensis | 4,000–5,500 m | Large, ground-dwelling; thick plumage; efficient O₂ extraction; forages on ridges |
| Tibetan Snowfinch | Montifringilla henrici | 4,500–5,500 m | Small passerine; feeds on insects/seeds on barren slopes; nests in rock crevices |
| Alpine Chough / Yellow-billed Chough | Pyrrhocorax graculus | 3,500–6,500 m (up to 8,000 m observed) | Corvid; scavenges at camps; soars effortlessly; highest-flying bird regularly seen |
| Red-billed Chough | Pyrrhocorax pyrrhocorax | 3,000–5,000 m | Similar; more cliff-nesting; insectivorous |
| Hill Pigeon | Columba rupestris | 3,000–5,000 m | Rock-dwelling; granivorous |
| Robin Accentor | Prunella rubeculoides | 4,000–5,500 m | Ground-foraging insectivore |
| White-winged Redstart | Phoenicurus erythrogastrus | 3,500–5,000 m | Insectivore; migratory (vertical) |