Second-largest cat in Americas (after jaguar). Range: Arica to Tierra del Fuego. Preys on guanaco, huemul deer, viscacha, rodents, livestock. Solitary, territorial. Key ecological regulator.
Largest South American canid (after maned wolf). Andes to Patagonia. Generalist: rodents, rabbits, birds, lizards, carrion, fruit. Adapts to disturbed landscapes.
World's largest flying bird (wingspan 3.3 m / 10.8 ft). Andes cliffs. Feeds on large carcasses (guanaco, cattle, whale). Cultural icon (national bird of Chile, Colombia, Ecuador, Bolivia). Near Threatened.
Smaller, gregarious scavenger. Lowlands to Andes. Urban adapter (landfills). Keen sight, follows turkey vultures to food.
Falconid but vulture-like. Walks/hunts on ground. Eats rodents, reptiles, insects, carrion, nestlings, fruit. Open country, agricultural edges. "Mexican Eagle" (on flag).